Emma-Karin Rehnman

Om att skriva. Om att förändra världen. Och om allt annat som händer.

31:a mars - Gladaste möjliga påsk

Kategori: 365 dagar mot ovissheten, Emma-Karin bloggar, Familj och vänner, Fantastiska dagar

Det lider mot påskaftons slut, och jag har haft en jättefin dag. Påskafton är en av de där väldigt speciella dagarna jag minns från när jag var liten, en av de där dagarna man längtade till och som det pirrade i magen när man tänkte på. I min familj och släkt är vi duktiga på att bevara traditioner (eller också har vi hittat den perfekta traditions-modellen och behöver inte ändra något, jag tror mer på den), så julafton, påskafton och födelsedagar är ungefär desamma nu som för 10, 15 år sedan. 


Påskaftons traditioner inbegriper exempelvis att påskharen har tittat förbi innan frukost och lämnat något klurigt i brevlådan eller på annan lämplig plats - lyckas man lura ut klurigheten brukar det uppenbara sig en ledtråd till en ny plats att leta på. I bland hittar man en ny klurighet, i bland något mumsigt. (I vissa fall både och!) Påskjakten har tagit lite olika form genom åren - en gång för väldigt många år sedan vaknade vi syskon till att halva huset var fullt av uppspänt garn. Lindade man ihop sitt nystan kom man, om jag minns rätt, till lite godis och ett glas-målnings-pyssel! Gåtor som leder till olika platser till huset har varit vanliga - "Till hälften hunnen på min levnads vandring, hade jag i en dunkel skog förrirrat mig", leder till exemplaret av Den gudomliga komedin, i vilken nästa ledtråd är instoppad. Och så vidare!

I år hade haren lämnat ett pussel...


Som visade sig vara något av en utmaning att lägga - det hade tydligen varit en ännu större utmaning för påskharens hjälpredor att förbereda... Vi fick i alla fall fram ledtrådar åt var och en av oss!


Mums! Jag är en godisråtta rätt igenom, det går inte att förneka...


Och de här fick jag av Ester - det är antagligen för kallt för att vi ska kunna se några tulpaner i Amsterdam, så hon hade målat några åt mig. Visst är hon jätteduktig?


Det färdiga pusslet också!


Sedan i väg till farmor och farfar - någonstans i den här bilden skymtar en krokus...Vi lagade mat, åt och fikade hela för- och eftermiddagen, med några små pauser för matkoma! Och smörgåstårta blev det faktiskt av gårdagens ansträngningar.


På kvällen blev det dessutom påskmiddag hos Eskils familj - att jag är mätt nu på kvällen är årets underdrift.Och så fick jag ett ägg av Eskil också, fyllt med godis och den här halterneck-toppen - det är ett internskämt vi har, allt sedan jag beklagade mig i december om att bh:arna jag provade i London inte fanns i mindre kupor än A... Det är egentligen inte ett problem, utan jag är väldigt nöjd med att de inte är större än vad de är. Nu har jag en tröja för det också!

Skojiga linnen åsido, så har jag väldig tur som har så mycket familj och släkt att fira alla de här högtiderna med. Det är nästan lika roligt nu som när jag var liten, och dessutom tycker jag om mer av maten nu!

Bästa möjliga start på påsklovsveckan - i morgon blir det Amsterdam!

/E-K

30:e mars - Mat, vi vill ha mat!

Kategori: 365 dagar mot ovissheten, Emma-Karin bloggar

Hejsan!

Och svejsan, vad mitt läsarantal har tagit fart! 80 besökare det senaste dygnet - jisses, vad kul! Ni är alltid varmt välkomna, och ni som kommer nya kommer vid en läglig tidpunkt - den här lovveckan kommer bjuda på mycket kul...

Och väldigt mycket mat! Jag laddar upp inför påskens och Amsterdams mat med... Mera mat.


Jag och en av systrarna var hos farmor och farfar några timmar, drack kaffe, pratade och lagade mat. Vi preppade lite för påsklunchen i morgon - med lite tur blir resultatet en vegetarisk smörgåstårta... Jag har precis börjat återfå kärleken till smörgåstårta - när min bror hade tagit studenten 2016 levde jag på samma veganska smörgåstårta till frukost, lunch och middag i säkert 3-4 dagar...


Och så blev det farföräldrarnas paradrätt - svampsoppa och pannkakor! Jag fick äta i all hast dock, samtidigt som smörgåstårtan plockades undan och ett gäng kusiner vällde in, för jag började jobba strax därefter.


På kontoret hade de ställt fram ett påskägg, och väl i tjänst fick jag bjuda en tant på gräddfil. Det var vad hon ville ha, till middag och till kvällsmål, gräddfil i en skål. Så det fick hon, och jag kan inte säga emot - jag skulle kunna göra samma sak med keso eller crème fraiche.. 


Och när jag slutligen kom hem efter passet fick jag familjefavoriten nacho de nuts och glass! 

Det blev ett inlägg på tema mat denna långfredag, men jag vill pålysa att jag faktiskt plockade fram den Bibel jag har i min bokhylla i dag. Visserligen för att koppla berättelsen om Eva och ormen till min analys av Mästaren och Margarita, men ändå. 

Ha det bra, och glad påsk!

/E-K28:e & 29:e mars - Dans, dans

Kategori: 365 dagar mot ovissheten, Emma-Karin bloggar

Hej och hallå på er!

Jag såg nu när jag loggade in i bloggverktyget att jag har haft 55 besökare det senaste dygnet - vart kom ni ifrån? Var det munkarna? Många fåniga bilder på Eskil? Att jag verkar ha fått syn på den enda vårblomman i hela Västerås? I vilket fall är ni mycket välkomna, både gamla och nya läsare!


Gårdagens stora åtagande var att presentera våra gymnasiearbeten för tvåorna - det är inte så enkelt att trycka ihop 80 sidor, 18 000 ord, på 5 minuter och göra det intressant. (Och i ärlighetens namn tog jag nog dubbla tiden på mig.) Men fika blev det, och rätt kul hade vi!


I dag har vi övat på vår klassdans - observera vår flygande Eskil på andra bilden! Han kan inte slå några volter just nu eftersom han knivhögg sig själv i handen i veckan, så han får improvisera!De senaste två kvällarna har vi tillbringat med råplugg - jag har fått en labbrapport, en sonett, en fri dikt och en bra bit av en romananalys gjorda, och Eskil har slagits med en programmeringsuppgift två kvällar i rad. Det här är hans "jag har typ koll på vad jag gör"-dans!


Bonusbild - hans "haha, det hade jag inte alls"- move. Till slut verkar det ha börjat lösa sig, dock!

Nu är det påsklov, och jag har ett fullspäckat schema i princip hela tiden! Har jag nämnt att jag åker till Amsterdam på söndag? Då blir det reseuppdateringar, så många jag hinner!

Ha det bra!

/E-K