Emma-Karin Rehnman

Om att skriva. Om att förändra världen. Och om allt annat som händer.

Den är klar!

Kategori: ADIS, Emma-Karin bloggar, Fantastiska dagar, Skriva

Gårdagens bedrift kan inte mäta sig med dagens bedrift - första utkastet till min första roman är färdigt!
 
På ett infall valde jag att avsluta berättelsen vid en scen som jag planerat länge, men som jag inte visste var slutet förrän jag kom dit. Allt annat passar för tillfället bättre att stoppa in i en epilog, och där är det nu. Vi får se om det är kvar där efter alla bearbetningar, men just nu är det där.
 
2000 ord + en epilog på 1400 ord senare så är jag rätt mör i huvudet och i handen. Men stolt. Och lite rädd. Och lite glad. Och lite ledsen. Mycket på gång just nu, men underligast tror jag det kommer kännas att inte skriva dagligen i de här skrivböckerna, som jag gjort varenda dag sedan slutet av augusti förra året. Men det blir ju mycket annat skrivande ändå, plus redigeringsarbetet.
 
Jag måste kolla upp det exakta datumet, men jag är rätt säker på att den första idén till Sam och hennes äventyr kom i mars förra året. På mindre än ett år blev det första utkastet alltså klart, och det skiljer sig både jättemycket och är rätt likt min första disposition.
 
Det märks kanske att jag är lite trött, men om man skrivit färdigt utkastet till sin första roman får man skriva osammanhängande blogginlägg. God natt!
 
Sista sidan innan epilogen, med datum och signatur. Klockan hade inte hunnit slå midnatt än, och jag var obeslutsam in i det sista, och suddade ut det sista stycket innan jag blev nöjd.
 
Hela alltet. Min berättelse, och en tidslinje över de senaste sex månaderna i mitt liv. De väger rätt mycket sammanlagt!
 
/E-K
 
 
 

Dagens bedrift...

Kategori: Emma-Karin bloggar, Jobb, Skriva

... Var att jag lyckades redigera ned en text på över 15000 tecken till precis under 6000 tecken. Det tog bara fem timmar och lagom mycket separationsångest.
 
Övrigt som hänt idag har väl mest varit mer jobb och lite kemiplugg. Magnus Ehinger är en gåva från högre makter till oss borttappade naturstudenter... Och så har jag som vanligt fånat mig på Twitter, även om det var så tidigt i morse att det nästan räknas som igår.
 
Alex Lacamoire arrangerade det mesta av musiken till Hamilton, och är en allmänt cool snubbe som ger folk musikaliska råd på Twitter. 
 
Nu ska här jobbas på romanen!
 
/E-K
 

Låt oss gissa att det inte ligger en kvinna bakom den beskrivningen

Kategori: Emma-Karin bloggar, Jobb

Västerås har sportlov den här veckan, så jag har tagit på mig sammanlagt 13 715 ord i jobb. Det är inte riktigt så illa som det låter, då det mesta av det är korta, roliga översättningar med deadlines långt fram i Mars. Sånär som på 2750 ord är allting frågesportsfrågor som ska översättas, så gissa om jag kommer kunna massor av onödig fakta när jag kommer tillbaka till skolan... Exempelvis kan jag nu allt om mannen som sålde Eiffeltornet och vilken sorts bågar Notre Dame-katedralen var bland de första byggnaderna i världen att använda.
 
Men, det riktigt intressanta idag kom faktiskt ur de övriga 2750 orden, de som jag skriver själv. Jag ska inte säga intressanta; jag ska säga sorgliga. Titta på bilden och fundera på om inte det här känns riktigt, riktigt, onödigt. 
 
Bilden är inte tagen från hemsidan jag skriver för.
 
Jag kanske är lite dum, men hur skulle den vara "speciellt" bra för kvinnor? För att kvinnor är så svaga och fragila varelser att de kan göra sig illa om de måste bära sina kassar själva? För att kvinnor shoppar så otroligt mycket att de behöver en kärra? För att kvinnor ska kunna dra med sig sina manliga kompanjoner när de börjar gnälla om ont i fötterna? Är den bättre för kvinnor än för andra? Har den som identifierar sig som kvinna en magisk touch som gör att den börjar sväva eller blanda drinkar?
 
Sexism är hemskt i alla sina former, men den här typen av vardagssexism stör mig. Den är så enkel att förbise, att bara sucka åt eller rycka på axlarna och säga "jaja, det var fånigt, men det skadar ingen". Det gör skada. Det underminerar framstegen som görs om viss sexism är okej och annan inte. Ingen sexism, punkt. 
 
För att avsluta med något helt annat har jag förhoppningar om att första utkastet till ADIS kanske kan bli färdigt under veckan... Vi får väl se!
 
/E-K