Emma-Karin Rehnman

Om att skriva. Om att förändra världen. Och om allt annat som händer.

Plan of attack

Kategori: ADIS, Emma-Karin bloggar

Nu närmar sig renskrivning trots allt sitt slutskede, och jag är mogen nog att göra upp en mer realistisk plan för det fortsatta redigeringsarbetet. Utan om och men (eftersom jag måste hinna med att faktiskt renskriva också) kommer här min nuvarande plan:
  • Renskriva färdigt resten. Två kapitel och en epilog.
  • Samtidigt som jag renskriver lämnar jag ut kapitlen, ett i taget, till mina föräldrar. De markerar språkfel, faktafel, onödigheter och annat som jag inte var medveten om när jag skrev. De är nu på kapitel 5, med lite tur hinner de ikapp någon gång under nästa steg...
  • ...som är min första genomläsning. Min plan från början (läs: till för 10 minuter sedan) var att skriva ut allt på papper och med rödpenna ligga under ett äppelträd ute i solen och markera alla mina dumheter. Nope, kommer inte att hända. Nyss gick jag tillbaka till ett av de första kapitlen och skulle fixa en grej i handlingen, och jisses vad många saker jag ville ändra på. Kommer färga hela sidan röd om jag ska hålla på med penna, så första genomläsningen blir medelst dator. Under det här stadiet kommer jag även fixa större saker som jag redan är medveten om, exempelvis att kapitel 1 är tämligen segt.
  • När min genomläsning är klar, då går manuskriptet ut till betaläsarna, som jag samlar ihop från min bekantskapskrets och familj. Samtidigt som de läser gör jag min sak med rödpennan, och försöker dessutom sammanställa ett frågeformulär för betaläsarna, så att jag får svar på det jag behöver och de får ett trevligt sätt att lämna kritik på.
  • När all kritik är inkommen, och mina rödmarkeringar införda, då går jag igenom berättelsen kapitel för kapitel och fixar allt som kommit upp. 
  • ? Jag vet inte vad som händer nu. Mer genomläsning? Förlaget nästa? Skicka ut till någon som inte läst den? Vi får se.
Och när är allt det här klart? Mycket oklart.
 
/E-K