Emma-Karin Rehnman

Om att skriva. Om att förändra världen. Och om allt annat som händer.

1:a april - Amsterdam har mycket...

Kategori: 365 dagar mot ovissheten, Amsterdam, Emma-Karin bloggar, Fantastiska dagar, Kultur


Hallo från ett hotellrum i Amsterdam! 

Vi har precis landat efter dagens äventyr, och förutom resan hit har vi hunnit med en tur i centrala Amsterdam samt middag. Här ska ni få en uppdatering av dagen och mitt första intryck av staden! (Jag har som standard att hålla min blogg hyfsat familjevänlig, men i dag kommer jag nämna en och annan sak som ligger lite utanför det. Det är ju ändå Amsterdam vi är i...)


Efter bilresa till Arlandas parkering packade vi in oss i en pytteliten buss för att få skjuts till gaten - samma som jag flög från i somras. Vid det här laget har jag nästan vant mig vid att resa utomlands själv, och nu är vi sex personer... Kul!


Fördriver tiden i väntan på lunch och plan - det blev lite tight mellan att maten kom och att gaten stängde, men vi hann!Alla ombord på "The Flying Dutchman"!


Man ska ta söta bilder på sig själva på flyget... Eller också var jag bara väldigt nöjd över min fönsterplats. Jag lärde Eskil att lägga den enda patiens jag kan, och det höll honom sysselsatt hela resan.


Ovanför molnen är det alltid vackert väder.


Och på det här flyget får man smörgås! Och juice! Med Ryanair i vintras var jag glad att jag fick följa med på flyget hem...


Det såg lite mörkare ut när vi sjönk ned över Nederländerna...


Stor flygplats med tulpaner (så klart).


Och tåg in till stan, det åker man från spooret. Bara så ni vet!


På väg till hotellet - liiite grått, men här blommar påskliljorna! (Inte så mycket tulpaner än dock, våren är för sen.)


Hotellobbyn var desto mer färgsprakande.


Mellanlandning på rummet - 6 bäddar och toalett, dusch och tvättställ separata från varandra, rätt fyndigt!


De är lite allmänt fyndiga i det här landet - de har speciella gator för cyklister och mopedister, med två filer, och ibland en egen för fotgängare.


På språng i Amsterdam - hittills verkar det som om det bara är själva centrum som är något att titta på, men jag tror att det till stor del kan bero på att alla de många träden och gräsmattorna är grå och bruna. (Och husen är roligare inne i centrum, det kan jag inte förneka.)


Vi gick kanske 100 meter så hade vi hittat en cannabis-affär. Och efter ytterligare 20 meter en ostbutik. Dessa båda återkommer med ungefär lika stora intervall genom hela stadskärnan...
Ja, vad ska man säga? Osten hoppas jag hinna prova innan vi åker hem, men den närmast ständigt närvarande gräslukten hade jag kunnat vara utan.


Så här ser de äldre delarna av staden ut - på andra bilden det kungliga palatset! (Och ett korvstånd.)På upptäcktsfärd i de många små gränderna! Dessa fantastiska fikafönster återkommer ständigt - jag noterade tämligen snabbt att man aldrig ser en "drogvänlig" plats utan att dessutom se ett stånd som säljer sötsaker i närheten...


En restaurang vi passerade med ett otroligt utbud av vegetarisk mat...


Och en dörr i en gränd!Fina hus och maten vi faktiskt åt!


Därefter Amsterdams kanaler, cyklar och något diffusa skyltar. Vad betyder den, egentligen?


Den här (rätt snygga, om jag får säga det själv) kanalbilden tog jag i the Red Light District, innan jag fattade att det var där vi var. (De många röda lamporna hade ju kunnat vara en ledtråd...) Det råder av förklarliga skäl fotoförbud på många ställen där, men jag tänker att kanalen kanske är okej att ta en bild på.

I ärlighetens namn måste jag säga att det kändes lite underligt att gå där. Sex-affärer och klubbar och sånt har jag sett förr, men att passera glasdörrar innanför vilka tjejer i underkläder står och väntar på kunder är något helt nytt. Sexindustrin är en knivig fråga, och jag har hört allt för många berättelser från människor som farit illa inom den. Å andra sidan har jag ingen aning om hur det fungerar här i Amsterdam. Men underligt känns det, att passera alla de där påslagna neonrören och neddragna gardinerna.


"The first coffeeshop" och en till kanal, innan vi tog bussen tillbaka till hotellet. I morgon har vi några utflykter planerade - vandra omkring på museum är ju min grej, det vet ni som har läst London-bloggarna...

Så, det vi kan säga är väl att Amsterdam har väldigt mycket ost, mycket knark, mycket kanaler, mycket fika, mycket människor, mycket olikheter gentemot Sverige. Hittills trivs jag bra!

/E-K


KOMMENTARER:

 • Angelica Wåhlin säger:
  2018-04-02 | 11:03:36
  Bloggadress: http://angelicawahlin.se/

  Amsterdam ser så himla vackert ut, men ställer mig nog lite tveksam till drogerna och sexindustrin - men det är ju heller inget man måste ta del av bara för att vara där såklart :)

  Svar: Där håller jag helt med dig - det finns så mycket annat att göra här, helt klart värt ett besök! :)
  Emma-Karin Rehnman

Kommentera inlägget här: